Date Generale     Coordonatori județeni    școala de vară 
   Prima Conferintă Natională SPUNE!    școala de iarnă    Calendar 

Despre Consiliul Copiilor

".. Copilul are dreptul de a-și exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl privește"
Articolul 12 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului

De ce este important să ascultăm copiii?
Participarea copiilor este un drept fundamental. Acesta este garantat de articolul 12 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România prin Legea nr.18/1990, precum și de articolul 24 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Participarea copiilor presupune, în principal, faptul că aceștia au dreptul de a-și exprima liber opiniile asupra oricăror probleme care îi privesc în cadrul familiei, la nivelul comunității locale, la școală, chiar și la nivelul politicii naționale. Adulții trebuie să ia în considerare opiniile copiilor ținând seama de vârsta lor și de gradul de maturitate. Copiii au astfel dreptul de a fi implicați în mod activ în societate și să fie consultați în luarea deciziilor care îi privesc. Ei au dreptul de a se apăra atunci când le sunt încălcate drepturile și de a încerca să acționeze pentru respectarea drepturilor lor. De aceea permițându-le copiilor să participe în problemele care îi privesc, putem obține rezultate precum:

Inițiativa Consiliul Copiilor "SPUNE!" a luat naștere în încercarea de a răspunde dreptului copiilor la participare.

Ce este Consiliul Copiilor "SPUNE!"?
Consiliul Copiilor "SPUNE!" este un forum de discuții pentru copiii care trăiesc în România, al cărui scop este de a oferi copiilor și tinerilor oportunitatea de a-și exprima opiniile lor și de a fi ascultați - la școală și în familie, în toate procedurile judiciare sau administrative care îi privesc, precum și de către politicieni, autorități locale, media. Scopul general al activității Consiliului Copiilor este de a întări vocea copiilor din România, de a ajuta la mobilizarea copiilor, părinților și a comunității, pentru protecția și promovarea drepturilor copiilor în viața lor de zi cu zi.

Cum funcționează Consiliul Copiilor?
Consiliul Copiilor "SPUNE!" a fost lansat în data de 1 iunie 2006 printr-o dezbatere în cadrul căreia reprezentanți ai copiilor au avut posibilitatea să discute despre problemele lor și să propune soluții concrete membrilor Parlamentului, într-o sesiune specială care a fost transmisă la TVR1. Pe parcursul dezbaterii din Parlamentul României, copii au pus accentul pe următoarele subiecte extrem de importante pentru ei: calitatea educației, discriminarea, schimb de experiență între diverse grupuri de copii, modalități de petrecere a timpului liber și violența în școli.

Domnul Bogdan Panait, Secretar de stat, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului a declarat: "Această dezbatere a fost într-adevăr un moment istoric - prezența copiilor în Parlament a reprezentat un pas important pentru punerea în practică a unui drept fundamental, acela al participării copiilor la "viața cetății" prin exprimarea opiniilor cu privire la aspectele care le afectează viața în mod direct. Suntem convinși că indiferent ce rol îndeplinim în societate, fie că suntem factori de decizie, fie că suntem membri ai comunității sau părinți, avem mult de câștigat dacă îi ascultăm pe copii."

Ioana Ilie, Vicepreședinta Consiliului Municipal al Elevilor București a declarat cu aceeași ocazie: "Suntem încântați că lucrurile încep să se schimbe în România și opinia noastră începe să fie ascultată. Consiliul Copiilor SPUNE! ne oferă posibilitatea de a ne organiza pentru a avea un cuvânt de spus în societatea românească."

Consiliul Copiilor reprezintă un proiect amplu, care include:

Principalul obiectiv al primului an de activitate al Consiliului Copiilor (iunie 2006 - iunie 2007) este pregatirea unui Raport Special din partea copiilor despre copii, care să fie inclus în raportul pe care Guvernul îl va înainta în toamna anului 2007 către Comitetul ONU privind drepturile copilului, de la Geneva.

Cine este implicat în Consiliul Copiilor?
Consiliul Copiilor "SPUNE!" este o inițiativă a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei în cooperare cu Ministerul Educației și Cercetării. Activitățile proiectului beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene prin intermediul proiectului Phare "Campania de Educație privind Drepturile Copilului". Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați site-ul www.childrights.ro.

Unde pot fi găsite mai multe informații?
Pentru mai multe informații despre Consiliul Copiilor "SPUNE", vă rugăm s-o contactați pe
Dna. Nicoleta Preda
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului
Bd. Magheru nr. 7
Bucuresti - Sector 1
Tel. 021.310.07.89
Fax 021.312.7474
e-mail: nicoleta.preda@anpca.ro
www.copii.ro

 

site by Webdesigner.ro