Header Image


Articole din media

In urma inchiderii orfelinatelor de de tip vechi, Romania mizeaza pe solutiile alternative de tip familial, precum si pe dezvoltarea centrelor de formare profesionala pentru tinerii de peste 16 ani care au fost "institutionalizati" cea mai mare parte a vietii. Desi mijloacele financiare nu sunt inca suficiente, au fost facute progrese considerabile in domeniul protectiei copilului, solutia plasamentului familial fiind evident una de succes

"Bucurestiul mizeaza pe alternativa familala penru copiii abandonati"

Gabi, 9 ani, si sora sa Marinela, 11 ani, se ghemuiesc catre bunica lor tiganca care î i are in plasament prin ajutorul primit din partea administratiei sectorului Ilfov, care mizeaza din fericire pe sistemul familiilor de plasament pentru a rezolva problema copiilor abandonati.

Dupa inchiderea ultimului orfelinat acum trei ani, directia pentru protectia copilului Ilfov aplica sistemul familiilor substitutive, monitorizand evolutia acestor copii din punct de vedere social si psihologic, dar si din punct de vedere al formarii profesionale a orfanilor, dintre care o mare parte sunt deja adolescenti sau tineri marginalizati.

"Noi avem o sansa in plus aici, Ilfov este mai bogat decat alte judete si in ultimele luni nu am avut decat opt cazuri de abandon de nou-nascuti" declara seful directiei de protectie a copilului din Ilfov, Adrian Dumitrescu.

Din biroul sau din comuna Voluntari, directorul este mandru sa arate centrul de formare profesionala pentru orfani recent renovat.

Astazi, cei 50 de tineri din Voluntari cu varste de peste 16 ani au fost in mare parte "institutionalizati", conform terminologiei romanesti, in perioada lui Nicolae Ceusescu care a interzis cu desavarsire avorturile si contraceptia. Statul a preluat, astfel, controlul asupra copiilor abandonati.

"Conducatorul" avea drept obiectiv declarat cresterea numarului populatiei din Romania la 30.000.000 pana in anul 2000; astazi, tara are in jur de 21, 7 milioane de locuitori.

Dupa moartea dictatorului in 1989, peste 100,000 de orfani se inghesuiau in centre adesea insalubre; astazi, numarul lor este de mai putin de 30.000, in centre renovate in mare parte.

Asa cum afirma A.Dumitrescu, "orfanii parasesc cu greu centrul, chiar si cand au peste 20 de ani si un loc de munca. Trebuie sa le oferim sprijin psihologic pentru a prelua controlul asupra propriilor vieti."

"In ultimii sapte ani au fost facute progrese cosiderabile in domeniul protectiei copilului" afirma Ana Buzoianu, o asistenta sociala insarcinata cu monitorizarea copiilor si familiilor care i-au luat in plasament. "Dar ne lipsesc in continuare mijloacele financiare" a spus ea Agentiei France Presse in timpul unei vizite la Gabi si Marinela, cei doi copii tigani preluati in sistem de plasament de catre bunica lor de 54 de ani, suferinda de astm, care se teme ca nu-i poate creste daca starea sa de sanatate se agraveaza. Ea primeste 140 de lei noi din partea statului pentru cei doi copii si cu pensia sa modesta si cea a sotului ei, familia nu dispune decat de 540 RON pe luna (160 Euro).

Cu toate acestea copii, destul de veseli, poarta haine curate, au note bune la scoala si aparent sunt bine hraniti.

Solutia plasamentului familial da, in mod evident, rezultate. In orice caz, Romania nu a avut de ales, dupa instaurarea in 2001 a unui moratoriu care bloca adoptiile internationale, o masura impusa de Uniunea Europeana.

Raportorul in Romania la Parlamentul european pana anul trecut, baroneasa britanica Emma Nicholson, a laudat in mod public saptamana trecuta acest progres.

"Romania a reformat profound sistemul de protectie a copilului si a trecut de la cel mai rau sistem din Europa la unul dintre cele mai bune. Tari ca Ucraina ar avea astazi multe de invatat de pe urma exemplului roman" a afirmat baroneasa intr-un text publicat pe site-ul ei de internet.

Yves-Claude LLORCA, Jurnalist, director al Agentiei France Presse pentru Romania , biroul din Bucuresti

 

 

 

 

English version

designed by Webdesigner.ro