Header Image


Concurs National de Eseuri

Copiii Au Drepturi - Prietenii Si Colegii Lor Stiu Asta

-- pseudo-interviu cu trei fete pe cât se poate de reale --

Trei fete cuminti, frumoase si emotionate. Din Târgu Jiu si Ploiesti. Câstigatoarele concursului de eseuri cu tema Drepturile copiilor sunt lege . Au fost aplaudate si premiate. Lucrarile lor - bune, unele dintre cele mai bune. Nici nu banuiti câti adolescenti au avut ceva de spus pe tema drepturilor copiilor. Dar Andreea, Nicoleta si Alexandra au pus punctul pe i.

Perspectiva lor este si a noastra, a celor care, poate, suntem uneori mult prea preocupati pentru a identifica problemele copiilor. În mod suprinzator, fetele au trecut cu usurinta de la teorie la practica, de la tipologia copilului ale carui drepturi nu sunt respectate la problemele amicului, vecinului, colegului de clasa, în mod repetat etichetati drept “elemente-problema”. Copilul-problema este cel caruia, cu siguranta, i se încalca repetat cel putin un drept elementar. Drept care acum este LEGE, vine repede completarea Nicoletei. Iar neputinta de a se integra mediului, sa spunem, doar de dragul exemplului, mediului scolar, este rezultatul abuzurilor suferite în familie. Fetele au clasificat rapid cele mai des întâlnite forme de abuz – de la lipsurile materiale care nu permit copiilor sa mearga la scoala, alcoolismul în familie, abuzul fizic si psihologic pâna la nepasarea parintilor. Andreea a vazut cu ochii ei asemenea situatii, desi, spune ea, personajul eseului cu care a câstigat premiul întâi nu exista în realitate. Nicoleta a marturisit ca nu a întâlnit un caz real - „si-a imaginat doar cum ar fi sa patesti asa ceva si sa nu poti spune nimanui ce se întâmpla”.

Andreea, Nicoleta si Alexandra erau entuziasmate, vorbeau repede, se completau una pe cealalta, semn ca problema le framânta si tocmai si-au gasit interlocutori pe masura importantei chestiunii. Si care ar fi semnele ca cineva are probleme acasa? – Andreea: nu se integreaza, eu îi vad ca sufera.. Da, spune repede Alexandra, sufera, e adevarat, dar e o chestiune de mândrie sa nu te lase sa te apropii de ei. În traducere, nu esti TU suficient de bun, TU, cu viata TA perfecta, sa vii lânga MINE si sa mai ai si capacitatea de a-mi întelege problemele ...

Pentru ca pentru ele, cele trei învingatoare, fete inteligente, sensibile, cel mai frustrant este sa nu poti comunica cu cel care te respinge în perfecta ta normalitate, cu grupul tau de prieteni, familia ta perfecta, succesele tale scolare si, în general, viata ta impecabila.

Alexandra, un „tântar” de fata, parea cea mai decisa. Copiii cu probleme trebuie ajutati. Într-o prima faza chiar si fara „cooperarea” lor. Parea foarte sigura pe ea si hotarâta sa faca ceva – nu stia prea bine ce si cum, dar îi era clar ca lucrurile nu trebuie sa ramâna asa. Andreea, câstigatoarea locului întâi a venit la festivitatea de premiere cu mama. Si amândoua erau de acord asupra unei singure solutii – cei din jur trebuie sa îi ajute. Doar ca nu suntem pregatiti sa o facem, au spus ele cu voce scazuta. Cum sa îi ajutam pe copii (si aici, datorita vârstei lor, fetele s-au referit la adolescenti, ale caror framântari le sunt atât de familiare)? Sa rupem bariera de comunicare, spun ele! Si ca sa traduc ceea ce ele, sub imperiul emotiilor, – sa le întelegem, în mai putin de câteva minute urmau sa urce pe o scena, sub privirile baroanei Emma Nicholson – au exprimat destul de pretios, va spun: daca vezi ca cel de lânga tine sufera si te respinge pentru ca îsi imagineaza ca nu îi întelegi suferinta, spune-i asa: ai drepturi si cei din jurul tau trebuie sa le respecte, pentru ca de acum DREPTURILE COPIILOR SUNT LEGE!

Alaturi de premiile oferite de organizatori, copiii cistigatori au mai primit si premii oferite de HP Romania si editura Humanitas

 

 

 

English version

designed by Webdesigner.ro